В Україні з 1 жовтня за новими правилами розраховуватимуть платежі за транспортування газу. Мінімальна вартість доставки газу зменшиться, проте новація торкнеться не всіх.

Таке рішення ухвалила Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Нові правила дозволять рахувати мінімальну суму лише за ті прилади, які підключені до мережі. Мінімальні суми за транспортування газу:

  • якщо у вас є лише газова плита – за 3,25 кубометра.
  • якщо є газова плита та колонка (підігріваєте воду газом) – платити за 10,5 кубометрів;
  • використовуєте газ для всього, у тому числі опалення – за 21,6 куб.

Як пише видання ГазПравда, насправді така нововведення торкнеться невеликої кількості споживачів. Йдеться про тих українців, які не живуть у своїх будинках та квартирах, або витрачають дуже мало газу, або лише заселилися у квартиру.

Як приклад у Нацкомісії взяли умовну сім'ю із Чернівецької області з мінімальними обсягами споживання у попередній період. Вказано, що йдеться про споживача з опломбованим обладнанням – газовим котлом та водонагрівачем.

У НКРЕКП підрахували, що економія для такої родини становитиме 45,6 грн. на місяць, або 547,25 грн. на рік. Розрахунки зроблено виходячи з тарифу 1,99 грн (без ПДВ).

Популярні статті зараз

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

Українським пенсіонерам змінять дату отримання пенсій? У ПФУ дали важливі роз'яснення

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Показати ще

При цьому слід враховувати, що у різних населених пунктах України тарифи на доставку газу різняться. Наприклад, на початку 2023 року тариф для киян становив лише 38 копійок за куб, а на Вінниччині ціна сягала 2,95 грн.

По суті, плата за розподіл газу – це гроші на утримання та ремонт газових трубопроводів. Тариф залежить від довжини трубопроводів та кількості газу, який ними качають (тобто кількості споживачів у конкретного облгазу).

Протягом року побутовим споживачам щомісяця нараховується однакова вартість доставки газу, незалежно від обсягів споживання. Кількість використаного палива враховується під час розрахунку тарифу вже наступного року.