Реформа спрощеної системи оподаткування в Україні під впливом вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) може мати на увазі перехід до моделі оподаткування, аналогічної до польської. Хоча ця зміна покликана збільшити державні доходи, вона має серйозні наслідки для підприємців та споживачів.

Цю новину опублікували на порталі «progroshi»

Ось ключові відмінності:

У Польщі підприємці можуть заробити до 2 мільйонів євро 2023 року, а наступного року ця цифра збільшиться до 3 мільйонів євро. Навпаки, українські підприємці обмежені своєю групою і можуть заробляти не більше ніж 7 818 900 гривень на рік.

Польські ставки спрощеної системи оподаткування суттєво відрізняються від українських. Ставки варіюються залежно від виду діяльності, і, як правило, у Польщі вони вищі. Наприклад, у Польщі вони варіюються від 3% до 17%, а в Україні вони ґрунтуються на відсотках від мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та щомісячного доходу.

Популярні статті зараз

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Показати ще

Новые налоги. Фото: скриншот Youtube-видео

Перехід на польську спрощену систему оподаткування швидше за все означатиме, що українським підприємцям доведеться платити більше до державного бюджету. Це може спричинити зниження загального прибутку підприємств.

Щоб компенсувати потенційні втрати, підприємствам, можливо, доведеться переглянути ціни на свої товари та послуги. В результаті споживачі можуть зіткнутися зі зростанням цін на продукти та послуги приблизно на 10-12%, що зробить деякі послуги фінансово недоступними для деяких українців та потенційно призведе до зниження кількості клієнтів.

Цей перехід до податкової моделі, аналогічної до польської, покликаний збільшити державні доходи, але може мати наслідки як для підприємців, так і для споживачів в Україні.

Нагадаємо, терпінню кінець: тепер українцям буде в рази важче

Раніше «Акценти» повідомляли, повістку принесли прямо в ліжко: чи можуть військкоми заходити до квартири

Як повідомляли «Акценти», можна сушити сухарі: ПФУ приголомшив українців. Виплат більше не буде