Національний банк України (НБУ) з 3 жовтня 2022 року запровадив «режим керованої гнучкості обмінного курсу». Відповідно до цього нового режиму офіційна вартість долара США визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку з НБУ бере активну участь у цьому процесі. Ця зміна означає відхід від попередньої системи фіксованого обмінного курсу і перехід до більш гнучкого механізму обмінного курсу.

Відповідну новину оприлюднили на порталі «obozrevatel»

Ось ключові моменти нового режиму обмінного курсу:

Гнучкість керованого обмінного курсу. Цей режим відрізняється від попередньої системи фіксованого обмінного курсу тим, що дозволяє обмінному курсу змінюватися в обох напрямках – як у бік зміцнення, так і ослаблення гривні. НБУ уважно стежитиме за валютним ринком і залишатиметься на ньому ключовим гравцем.

НБУ компенсуватиме структурний валютний дефіцит, який створюється дисбалансами імпорту та експорту. Це означає, що НБУ активно втручатиметься у вирішення проблеми дефіциту іноземної валюти на ринку.

Популярні статті зараз

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Показати ще

Обмінний курс на міжбанківському ринку визначатиметься попитом та пропозицією, але інтервенції НБУ допоможуть підтримувати стабільність шляхом вирішення проблеми структурного дефіциту.

Доллары США. Фото: скриншот YouTube-видео.

Правила встановлення курсів обміну готівки та карток для громадян України залишаться незмінними. Ці ставки не фіксувалися вже майже півтора роки і продовжуватимуть вагатися в залежності від ринкових умов.

"Український та світовий досвід свідчить, що тривала фіксація обмінного курсу призводить до виникнення дисбалансів та викликає серйозні проблеми у майбутньому. Це може не лише послабити економіку та фінансову систему зараз, а й ускладнити відновлення ділової активності на етапі відновлення України", – пояснили в НБУ .

Відхід від режиму фіксованого обмінного курсу покликаний запобігти дисбалансам на валютному ринку та забезпечити більшу гнучкість обмінного курсу. Він призначений для вирішення проблеми структурного валютного дефіциту та підтримки стабільного балансу між попитом та пропозицією.

Рішення НБУ засноване на уроках попередніх валютних криз та розумінні того, що довгостроковий фіксований обмінний курс може призвести до дисбалансів, виснаження міжнародних резервів та економічного спаду. Новий режим спрямований на створення більш гнучкої та збалансованої валютної системи в Україні.

"Багатолітнє утримання курсу на одному рівні зазвичай закінчується однаково. Йдеться про накопичення валютних дисбалансів, вичерпання міжнародних резервів, вимушену глибоку девальвацію та значний економічний спад. тим важче було б із нього виходити", – пояснили в НБУ.

Нагадаємо, це вже перебір: життєво важливий продукт в Україні перетворюється на розкіш.

Раніше «Акценти» повідомляли, пенсії стануть набагато меншими: Пенсійний фонд вразив українців

Як повідомляли «Акценти», пенсіонерів озолотять уже взимку: хто отримає надбавки до пенсії