Пенсіонерам в Україні може загрожувати зменшення пенсії у розмірі від 20 до 50 відсотків, що є юридично допустимим згідно зі статтею 50 Закону України «Про обов'язкове державне пенсійне страхування», а також розділ IX Закону «Про виконавче провадження».

Дану новину розмістили на сайті «napensii»

Якщо пенсіонер має непогашені штрафи, призначені судом, майнові штрафи або вироки, з його пенсії можуть бути зроблені відрахування. Сюди входять виконавчі написи нотаріусів та інші рішення, аналогічні до постанов суду.

У випадках, коли пенсіонер є боржником, не вчасно виплативши кредити, аліменти, штрафи ДІБДР або компенсацію збитків, Пенсійний фонд може на законних підставах утримати кошти з його пенсії до повного погашення боргу. Однак таке стягнення застосовується лише у тому випадку, якщо у боржника недостатньо коштів на банківських рахунках чи майні для повного погашення боргу.

Пенсіонери: скріншот із YouTube-відео

Популярні статті зараз

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

Час колекторів? Українці з боргами за комуналку потраплять до бюро кредитних історій

"Творить всяку дичину": голий син голови Черкаської ОВА тусить у Парижі, поки його батька звинувачують у корупції

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Показати ще

До 50% пенсії можна стягнути за рахунок виплати аліментів, відшкодування збитків внаслідок розкрадання майна, шкоди, заподіяної каліцтвом або ушкодженням здоров'я, а також повернення надмірно виплаченої заробітної плати відповідно до законодавства.

За інші види покарань може бути утримано до 20% від пенсії.

Важливо, що згода боржника звернення стягнення пенсію немає жодного юридичного значення. Рішення суду, які не виконані боржником, виконуються незалежно від його згоди.

Пенсия. Фото: скриншот YouTube-видео.

Однією з найчастіших причин зниження пенсії є ситуація, коли пенсіонер виходить на пенсію, але продовжує працювати, не повідомляючи про це Пенсійного фонду. Будь-яка переплата має бути повернена. Якщо пенсіонер працює і не звітує про це, це може вплинути на його право на додаткові виплати, премії та надбавки. При працевлаштуванні пенсіонера його пенсію не можна перерахувати з урахуванням зміни вартості життя тих, хто втратив працездатність. Отже, будь-які переплати через відсутність звітності можуть призвести до утримання з пенсії у розмірі надбавки.

Нагадаємо, пенсіонерів озолотять уже взимку: хто отримає надбавки до пенсії

Раніше «Акценти» повідомляли, хтось заплатить 7 грн за куб, а хтось – 10: українцям назвали тарифи на газ із жовтня

Як повідомляли «Акценти», "морж-герой", побачивши росіян, атакував їхній човен: не дав і шансу зійти на берег