Українські пенсіонери, які перебувають на тимчасово непідконтрольній території, можуть втратити пенсію, якщо не становитимуть відповідні звернення до Пенсійного фонду.

Відповідний законопроект 9453 24 серпня Верховна Рада ухвалила за основу. Ініціатором проекту виступив Кабмін від імені міністерства соціальної політики.

Законопроект 9453 пропонує ввести до Перехідних положень Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» норму про те, що громадянам України, які проживають на тимчасово непідконтрольних територіях або виїхали на підконтрольну Україні територію, виплата пенсії відповідно до Закону проводиться за повідомлення органу Пенсійного фонду не отримують пенсію від РФ, у заяві про призначення, поновлення та продовження виплати пенсії.

Також визначається, що за відсутності обміну інформацією між органами пенсійного забезпечення України та органами пенсійного забезпечення інших держав та неможливості документального підтвердження нездійснення іншою державою пенсійних виплат за зазначені періоди особа повідомляє про це органи Пенсійного фонду у заяві про призначення, поновлення та продовження виплати пенсії.

Водночас очевидно, що поки що обміну інформацією між органами пенсійного забезпечення України та Росії немає. Тому пенсіонери на тимчасово непідконтрольних територіях, виходячи з логіки законопроекту, мають подати відповідну заяву до органу Пенсійного фонду.

Популярні статті зараз

Інвесторів просто кинуть? Яка доля чекає на вкладників в елітні довгобуди "Саги Девелопмент" Андрія Вавриша

Криптобіржа WhiteBIT: як Володимир Носов та "регіонали" Шенцеви відмивають гроші та допомагають спецслужбам Росії

Руслан Стрілець повідомив, що Україна та Молдова підписали Угоду щодо імплементації Конвенції Еспо

Нові потяги до Європи: "Укрзалізниця" анонсувала несподіваний проект

Показати ще

Проте Мінсоцполітики ні в законопроекті, ні в пояснювальній записці не деталізують, у якій формі та які терміни має бути подана така заява.

Мінсоцполітики обіцяє покращити умови для пенсіонерів, які опинилися за межами України.