Українських споживачів попередили про очікуване зростання цін на продукти харчування наступного осіннього сезону. Очікується, що підвищення цін вплине на п'ять конкретних категорій продуктів харчування та може бути пояснено різними факторами, включаючи витрати на зберігання, зростання цін на пальне, підвищений попит на тлі обмеженої пропозиції та проблеми в енергетичній системі.
Цю інформацію розмістили на порталі «today»
1. Овочі.
Хоча значного зростання цін на овочі не очікується через хороший урожай і достатні запаси, ймовірно, буде помірне зростання. Насамперед це пов'язано з нещодавнім зростанням цін на бензин та дизпаливо, які зросли в середньому на 6-8 гривень. Вартість зберігання під впливом витрат на паливо сприятиме подорожчанню на 5-10%.
Розпил на мільйони: у Кременчуцькій громаді готують масштабну схему
Зарплату збільшать тільки обраним. Для освітян, науковців, медиків, ВПО, пенсіонерів влада грошей на наступний рік не знайшла, – Тимошенко
Призвуть навіть немічних: які зміни до мобілізації вразять найстійкіших
К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...
2. Молоко.
Нестабільність енергетичної системи України може порушити зберігання та розподіл сировини та готової молочної продукції. Відключення електроенергії може призвести до зростання цін на молоко та супутні товари.
3. Яйця.
Традиційно ціни на яйця зростають із настанням холодів, оскільки в цей період виробництво зазвичай знижується. Збільшення витрат птахофабрик ще більше сприяє зростанню цін.
4. М'ясо.
Очікується, що вартість м'яса зросте на 5-10% через необхідність належного зберігання та обігу.
5. Цукор.
Нині у світі спостерігається значне зростання цін на цукор, частково через заборони експорту з таких країн, як Індія. В Україні аналогічна заборона діє з літа для задоволення внутрішнього попиту та спливає 15 вересня. Прогнозується, що ціни на цукор нового врожаю зростуть на 2-3%. За останній рік ціни на цукор в Україні зросли приблизно на третину, досягнувши 34 гривень за кілограм.
Незважаючи на зростання цін, варто зазначити, що продовольча інфляція в Україні має тенденцію до зниження: з 28% взимку до 13% у серпні. Це свідчить про відносне уповільнення інфляції порівняно з попередніми роками. Олег Пензін, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, зазначив, що економіка України переживає період зниження стресу, на відміну від економічних проблем, з якими вона зіткнулася минулого року.