Національний банк України у своєму щомісячному макроекономічному та монетарному огляді виділив кілька причин зростання долара в обмінних пунктах:

У серпні 2023 року спред між офіційним та ринковим обмінними курсами збільшився приблизно з 2% до 4,1%. Цей більший спред спонукав населення збільшити попит на іноземну валюту.

Центральний банк частково пояснив зростання попиту на іноземну валюту сезонними факторами. Сезонні коливання можуть вплинути на попит на різні валюти в різні пори року.

Ще одним фактором, який сприяв ослабленню курсу долара в обмінних бюро, стало ситуаційне зростання. Це може статися через різні короткострокові ринкові динаміки або подій.

Відхід з ринку великої мережі обмінних пунктів також зіграв свою роль цих змінах. Закриття або припинення роботи обмінних пунктів може вплинути на наявність та доступність іноземної валюти.

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

Они точно есть у каждого: названы привычки, которые способны изуродовать лицо

Показати ще

Курс гривні до долара

Аби вирішити проблему збільшення чистого попиту на долар Національний банк України збільшив свої інтервенції у серпні. Інтервенції включають купівлю або продаж іноземної валюти центральним банком для впливу на обмінні курси.

До кінця серпня спред між офіційним та ринковим обмінними курсами знову почав звужуватися. Частково це можна пояснити дозволом Національного банку продавати валюту через Інтернет, що могло б покращити доступ населення до іноземної валюти.

"Водночас наприкінці місяця спред знову почав звужуватися, зокрема завдяки дозволу НБУ на продаж валюти онлайн, а курсові очікування залишаються стійкими", - йдеться в огляді.

Незважаючи на ці коливання, в огляді Національного банку зазначається, що очікування обмінного курсу залишаються стабільними. Важливо відзначити, що на обмінні курси може впливати поєднання економічних, фінансових та ринкових факторів, і вони можуть змінюватися з часом.