В Україні в 2024 році буде проведено масову індексацію пенсій за новими правилами, які враховують поняття «пенсійні бали». Метою реформи є усунення існуючого дисбалансу у пенсійних виплатах та зрівняння пенсій пенсіонерів, які вийшли на пенсію багато років тому, із пенсіями нових пенсіонерів. Ціль – підняти середню пенсію до рівня понад 6 тисяч гривень.

Цю новину розмістили на порталі «obozrevatel»

Існуюча пенсійна система в Україні призвела до того, що люди, які вийшли на пенсію пізніше, одержують вищі пенсійні виплати, ніж ті, хто вийшов на пенсію раніше. Така розбіжність пов'язана, передусім, про те, що з розрахунку розмірів пенсій використовується формула, куди входять показники середньої зарплати, причому ці середні зарплати істотно змінювалися у різні періоди.

Наприклад, якщо дві особи пропрацювали на одній посаді однакову кількість років, але одна вийшла на пенсію у 2001 році, а інша у 2022 році, то людина, яка вийшла на пенсію у 2022 році, отримуватиме пенсію у розмірі від 5500 до 6000 грн. хто вийшов на пенсію раніше, отримує лише від 3600 до 3700 грн.

Пенсионер. Фото: скриншот YouTube-видео

Популярні статті зараз

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Українським пенсіонерам змінять дату отримання пенсій? У ПФУ дали важливі роз'яснення

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

Показати ще

Щоб вирішити цю проблему, Україна запроваджує бальну систему, покликану зробити пенсії справедливішими. У рамках цієї системи люди, які мали стабільну середню зарплату, наприклад, вчителі та лікарі, будуть зрівняні у пенсії. Крім того, пенсії тих, хто вийшов на пенсію раніше, буде збільшено до сучасного рівня.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що такий підхід буде застосовуватись і надалі, гарантуючи, що рівень пенсій залишиться однаковим для всіх, незалежно від року виходу на пенсію. Внаслідок реформи очікується, що середня пенсія в Україні перевищить 6000 гривень.

Нагадаємо, українці масово скаржаться на зайві суми у платіжках: як уникнути "боргів із повітря"

Раніше «Акценти» повідомляли, що переселенці затамували подих: влада вже все вирішила, що буде з виплатами та допомогою

Як повідомляли «Акценти», важливо для кожного пенсіонера: секрети та особливості оформлення субсидій