В Україні існує фінансовий моніторинг, і банки зобов'язані дотримуватись певних правил, особливо щодо великих транзакцій.

Цю інформацію розмістили на порталі «today»

ПриватБанк.

Для карткових переказів на картку фізичної особи в межах України максимум — 200 переказів на місяць із річним лімітом 3 200 000 гривень.

Міжнародні перекази на картку фізичної особи обмежені 50 на місяць, максимальна сума – 399 999 гривень.

Популярні статті зараз

Зловмисники спаплюжили катер інспекторів Держекоінспекції: згоріли двигун та обладнання

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Показати ще

Додаткові обмеження на переклад:

Не більше 50 переказів на день.

Не більше 100 переказів за чотири дні.

Не більше 150 переказів на місяць.

Максимальна сума однієї транзакції – 60 000 гривень.

"Якщо ви ці ліміти не перевищуватимете за кількістю та за сумою, то моніторинг за ідеєю не повинен до вас чіплятися і мати жодних питань. Інші банки можуть встановити будь-які інші ліміти", - зазначив юрист Никифорчук.

Приватбанк: скрін з відео

Монобанк.

Для Monobank не надано конкретної інформації, але можуть застосовуватися аналогічні обмеження на кількість переказів та суми транзакцій.

Юрист Тарас Никифорчук припускає, що клієнти, як правило, не піддаються перевірці, якщо суми їхніх переказів залишаються у встановлених межах. Банки зазвичай наводять довідки, коли транзакції видаються підозрілими. Якщо банк вважає, що є порушення, він має повідомити про це державний фінансовий моніторинг. Якщо цьому етапі виявляються якісь порушення, дані може бути передані податковим чи правоохоронним органам. Однак такі випадки відносно поодинокі.

Приложение "Монобанка". Фото: скриншот YouTube-видео.

"За минулий рік було трохи більше 100 повідомлень у відповідні органи по людях. Тобто ймовірність того, що ви зі своїми переказами потрапите під цей моніторинг і цю інформацію передадуть до органів приблизно нуля. Я думаю, це були поодинокі випадки, якісь великі суми та значущі особи політичні", - поділився Никифорчук на своєму YouTube-каналі.

Нікіфорчук наголосив, що кількість звернень до відповідних органів за останній рік обмежилася трохи більше 100, переважно за участю великих сум чи значних політичних діячів. Імовірність того, що звичайні люди та їхні переклади потраплять під цей моніторинг і про них буде повідомлено владі, дуже низька. Він зазначив, що ця проблема є особливо актуальною для таких банків, як Райффайзенбанк Банк та Укрсиббанк, де у багатьох біженців виникли проблеми з вирішенням суперечок через неможливість фізично відвідати банк.

Обмеження від Привату та mono

"Там дійшли до абсурду: надсилають запити на незначні суми близько тисячі доларів, блокують людям гроші, знущаються з людей, які за кордоном. Під цю тему з актуалізацією даних дуже багато чого відбувається поганого. Такого свавілля не було. Я вважаю, що таке складний воєнний час чіплятися до людей, що вони там якісь 500-2000 доларів хтось комусь переклав, з урахуванням інфляції, з урахуванням усіх проблем, скільки людей виїхало, залишилося, скільки залишилося без дому, це я вважаю свинством та взагалі чимось неприпустимим у воєнний час", - заявив адвокат.

Юрист закликав банки встановлювати чіткі ліміти і доводити їх до клієнтів, не створюючи зайвих незручностей, особливо в умовах воєнного часу в країні.

Нагадаємо, Україну накриють дощі та похолодання: коли прийде мерзенна погода

Раніше «Акценти» повідомляли, що Польща посилює "душку" українців: на порозі нові жорсткі заборони

Як повідомляли «Акценти», обміняйте, доки не пізно! З 1 жовтня перестануть приймати деякі купюри та монети