Уряд України вніс зміни до надання допомоги вимушеним переселенцям (ВПО). Ці зміни, деякі з яких вже набрали чинності, а інші набудуть чинності 1 листопада 2023 року, вплинуть на коло осіб, які мають право на отримання допомоги, та на умови її надання.

Відповідну публікацію оприлюднили на сайті «RBC»

Зміни, які вже набули чинності:

Єдина заява на отримання житлової допомоги. Раніше кожен член сім'ї міг подати заяву на отримання житлової допомоги окремо. Нове правило дозволяє лише одному члену сім'ї подати заявку на цю допомогу.

Допомога на проживання, яка є різновидом допомоги, надаватиметься на строк до 6 місяців. Для соціально вразливих сімей цей термін може бути продовжено ще на 6 місяців.

Популярні статті зараз

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Показати ще

Допомога не надаватиметься вимушеним переселенцям, які перебувають за кордоном понад 30 днів, а також тим, хто вже повернувся до місця постійного проживання.

Сума допомоги:

Для людей з обмеженими можливостями та дітей: 3000 гривень.

Для решти: 2000 гривень.

Зміни, які набудуть чинності з 1 листопада 2023 року:

З 1 листопада 2023 року додаткові зміни стосуватимуться тих, хто зможе отримувати допомогу для переселенців. Виплати будуть припинені для тих, хто:

ВПО, які купили новий транспортний засіб (менше 5 років з року випуску), більше не матимуть права на допомогу, за винятком автомобілів, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни.

Ті, хто придбав земельні ділянки, квартири чи будинки на суму понад 100 000 гривень (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету), більше не отримуватимуть допомоги.

ВПО, які мають на депозитних банківських рахунках кошти на загальну суму понад 100 000 гривень, втратять право на допомогу.

Особи, які придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або за конкретні послуги) або банківські метали на загальну суму, що перевищує 100 000 гривень, більше не матимуть права на отримання пільги.

ВПО, що мають власне житло, не розташоване на територіях з активними або можливими бойовими діями або окупованих територіях, не отримають допомогу, якщо їхнє житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім'ї.

Ті, хто залишається за кордоном понад 30 днів, більше не матимуть права на допомогу ВПО.

Крім цих змін, розпочато перевірку місць проживання осіб зі статусом вимушеного переселенця. Ці перевірки проводяться територіальними органами Національної служби соціального обслуговування. Підставами для перевірок є реєстрація особи як вимушеного переселенця в межах однієї територіальної громади, отримання повідомлень про зміну фактичного місця проживання або місцезнаходження бенефіціара, а також рекомендації Мінфіну.

У ході перевірок виявлено випадки надання неналежної допомоги переселенцям, у тому числі дублювання заяв на отримання допомоги, виплат померлим особам та інші невідповідності. Уряд працює над виправленням цих помилок, але особам, у яких через помилки можуть бути скасовані платежі, рекомендується звернутися за допомогою на гарячу лінію за номером 15-48.

Ці зміни спрямовані на оптимізацію надання допомоги ВПО в Україні та забезпечення того, щоб допомога доходила до тих, хто дійсно її потребує, одночасно запобігаючи зловживанню та шахрайству.