Національний банк України посилив вимоги до банків щодо перевірки грошових переказів та щомісячних платежів клієнтів. Тепер банки повинні будуть контролювати суми платежів клієнта і суми грошових коштів, що надходять йому.

Пам'ятаєте, що писали в анкеті?

Як повідомили у прес-служби Нацбанку, служби фінансового моніторингу банку мають тепер співвідносити ці суми з тими, які при відкритті рахунку в банку в анкеті вказав клієнт: запланований місячний дохід та прогнозований розмір витрат.

Якщо клієнт отримує або витрачає більше, ніж було заявлено, фінансовий моніторинг повинен реагувати і вживати заходів. Першою з них, звичайно, є блокування рахунку.

«Встановлено обов'язок для банків щодо реагування на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом. Така вимога не поширюється на клієнтів — фізичних осіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми та в обсязі, що мають раціональне обґрунтування», — йдеться у повідомленні прес-служби Нацбанку.

У Національному банку вважають, що ці нововведення підвищать результативність заходів щодо фінансового моніторингу та боротьби з незаконною діяльністю з фінансування тероризму/відмивання коштів.

Популярні статті зараз

Виробникам та фермерам оголосили головні вимоги та правила: Держекоінспекція провела важливу дискусію

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Власник онлайн-казино VBET Віген Бадалян співпрацює з російською 1xbet? Блогер навів приклад

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Показати ще

Індикатори підозрілості фінансових операцій

Представники НБУ доповнили перелік індикаторів підозрілості щодо фінансових операцій клієнта:

  • Перевищення максимальної суми фінансових операцій більш ніж удвічі на місяць;
  • Нетипова активність за рахунками.

Також внесено уточнення до здійснення банками перевірки клієнтів-електронних резидентів, щодо їх ідентифікації та верифікації.

"Регулюються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами", - зазначили в НБУ.

Зміни затверджено постановою правління Нацбанку від 5 вересня, яка набирає чинності 7 вересня.

Електронними резидентами є іноземці з 18-річного віку, які не є податковими резидентами України, отримали кваліфіковані електронні довірчі послуги та дані щодо яких внесено до інформаційної системи «Е-резидент».