Україна має намір запровадити екологічний податок за європейською моделлю, зокрема щодо утилізації відходів на звалищах. Податок, запроваджений відповідно до закону «Про поводження з відходами», який набрав чинності 9 липня 2023 року, має стимулювати переробку та перешкоджати утилізації відходів, які можна переробити.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «finance»

Міністерство охорони навколишнього середовища та природних ресурсів наразі працює над внесенням необхідних змін до Податкового кодексу для спрощення запровадження нового податку. Основна мета - скоротити пряме видалення несортованих або необроблених біологічних відходів та сприяти сортуванню та переробці відходів, перетворюючи їх на матеріали багаторазового використання.

«Поховання на полігонах досі залишається найпростішим і найдешевшим способом позбутися відходів у нашій країні. Тоді як у європейській ієрархії це остання і небажана опція», — пояснили в міністерстві.

В Україні поховання відходів на сьогоднішній день є найбільш поширеним та економічно ефективним способом утилізації відходів. Однак у європейській ієрархії відходів це вважається найменш бажаним варіантом. Щоб вирішити цю проблему, запровадження податку на сміттєзвалище покликане привести Україну у відповідність до європейської практики та стимулювати екологічно відповідальне управління відходами.

Популярні статті зараз

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

Пенсіонери будуть задоволені? Кабмін ухвалив доленосне рішення про пенсійні посвідчення

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Высоко подняла юбочку и засветила полосочку на колготах: бесстыжая Maruv без белья показала стиль крольчихи

Показати ще

Медицинские отходы. Фото: скриншот YouTube

Чинне законодавство України дозволяє бізнесу відносити значну частину відходів до безпечних, що дозволяє уникнути суттєвих платежів за утилізацію навіть змішаних побутових відходів. Це підриває практику управління відходами та екологічну відповідальність.

Податки на звалища вже запроваджено у 23 країнах-членах ЄС, а також у Швейцарії та Великій Британії. Ставки податку значно різняться у різних країнах: від 5 євро за тонну до 100 євро за тонну за утилізацію побутових відходів. Точних ставок українського «податку на сміття» ще не визначено.

Пропоновані зміни включають цільові податкові ставки, які поступово вводитимуться протягом семи років після закінчення або припинення військового стану в Україні. Очікується, що у перші три-чотири роки ставки суттєво не зростуть. Такий поетапний підхід дозволяє підприємствам та сектору управління відходами адаптуватися до нових правил.

Нагадаємо, власники землі під ударом: як карають мешканців сіл та дачників. Штрафи великі

Раніше «Акценти» повідомляли, що наближається потужна магнітна буря: коли накриє українців

Як повідомляли «Акценти», нова потужна грошова допомога: українці отримуватимуть по 10 тисяч щомісяця.